Francia kenyér (Baguette)
1 1/2 kiskanál szárazélesztõ (3 g) vagy 1 /4 csomag friss élesztõ (kb. 1 dkg), 26 dkg
finomliszt, 14 dkg búzadara, 2 dl forró víz, 1 kiskanál cukor, 1/2 mokkáskanál só, 2
dl langyos víz, egy csipet aszkorbinsav.
A búzadarát a két dl vízzel leforrázzuk, és hagyjuk kihûlni (esetleg egy tányéron
szétterítjük, hogy hamarabb hûljön). A dagasztóedénybe a szokásos módon elõször
az élesztõt, majd a lisztet, a sót, a cukrot, a kihûlt darát tesszük, végül beleontjuk a 2
dl langyos vizet. A kenyérsütõ gépet a FRENCH BREAD programra állítjuk, és
elindítjuk. Ha hagyományos formában szeretnénk megsütni, akkor MANUAL
üzemûre állítjuk a gépet, és a kész tésztát lisztezett deszkára borítjuk. Hosszú
hengert formálunk belõle, zsírozott tepsiben még egyszer kelni hagyjuk (kb. negyed
óráig) Sütõbe tétel elõtt a tetejét tejjel megkenjük, majd 240 °C-on 15 percig, 200 °C-on
további 30 percig sütjük.
|