Rozsláng
60 dkg Graham-liszt, 30 dkg rozsliszt, 10 dkg szójaliszt, 4 dkg élesztõ; kevés só, 0,5 dl
étolaj, ízlés szerint köménymag, kávéskanál méz, 1 l langyos víz.
Az élesztõt kevés mézes, langyos vízben feloldjuk, 1 evõkanál lisztet keverünk hozzá,
majd langyos helyen megkelesztjük. A langyos lisztet átszitáljuk, sóval,
köménymaggal elkeverjük. A megkelt élesztõt hozzáöntjük és a vízzel tésztává
dagasztjuk, közben az étolajat fokozatosan ráöntjük és a tésztába dolgozzuk. Ez után
letakarjuk- és 40-50 percig kelesztjük. Ez idõ letelte után megformázzuk, olajjal
kikent tepsibe rakjuk, 15 20 percig meleg helyen kelesztjük, majd elõmelegített,
közepes erõsségû tûzön 50-60 percig sütjük.
|