Fûszeres rozsos kenyér
50 dkg rozsliszt, 50 dkg búzaliszt, 5 dkg
élesztõ, 2 dkg cukor, 2 dl napraforgóolaj, 3-
4 dl tej, 4 dkg só, 5 dkg vöröshagyma, 1-1
mokkáskanál petrezselyem, bazsalikom,
õrölt kömény, majoránna, koriander.
Az élesztõt cukros langyos tejben 10-15 percig kelesztjük. Az átszitált liszthez
hozzáadjuk a cukrot, a sót, az olajat, a megkelt élesztõt, és tejjel az egészet tésztává
gyúrjuk. 45-50 percig meleg helyen kelesztjük. Közben a fûszereket ízlés szerint
összeállítjuk és összekeverjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük
és két részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, a másik részt összedolgozzuk a
fûszerekkel. Ezután a fûszeres tésztából rudat formálunk.
A tészta másik felét kinyújtjuk és beletekerjük a fûszeres tésztát, és az egészbõl egy
hosszabb veknit formálunk (ezzel elkerülhetõ, hogy a fûszerek megégjenek). Az így
elkészített tésztát kilisztezett tepsibe helyezzük és 30 percig pihentetjük. Ez idõ
letelte után a tésztát tejjel bekenjük, és elõmelegített sütõben 45-60 percig sütjük.
|