Bélelt kenyér
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
15 dkg rétesliszt
1,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 teáskanál kenyérfűszer (lásd menü)
1 lapos tk. só
1,5 dl víz
7-8 káposztalevél
pici cukor
2-3 ek. olaj
A tejben felfuttatjuk az élesztőt a szokásos módon. A liszteket elkeverjük egy tálban, s hozzáadjuk a sót s a kenyérfűszert. Hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, s langyos vízzel elkezdjük dagasztani. Ha már rugalmas a tészta és még vana vízből, ne tegyük hozzá, mert lisztkeverékünk ennyi vizet kívánt. Alaposan megdagasztjuk, majd letakarva langyos helyre tesszük, mag a duplájára kel. Úgy 20 perc múlva még egyszer átgyúrjuk, lisztezett deszkán formázzuk.
A káposzta levelekből eltávolítjuk a vastag, fő erezetet, megolajozzuk a leveleket s kibéleljük vele a sütőformánk, vagy a tepsi alját. A tésztát belehelyezzük a bélelt formába, vagy a bélelt sütőlemezre, tetejét is teljesen lefedjük a többi, olajos káposztalevéllel.
Langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd forró sütőbe rakjuk. 20 perc után mérsékeljük a tüzet közepesre, míg kész nem lesz. A teljes sütési idő kb. 45-50 perc.
|