Rozskovsz
A rozskenyerek jellegzetes savanyks zt a kovsz adja. A tszta teljes tmegnek kb. 20-40 szzalkt kell a kovsznak kitennie ahhoz, hogy j kenyeret kapjunk. Az lesztmentes kovsz elksztsekor 10 dkg rozsliszthez 1 evkanlnyi (folys) mzet, 1/2 teskanlnyi rlt kmnyt, 1/2 teskanlnyi rlt koriandert, 1/2 teskanlnyi rlt deskmnyt, 2,5 dl langyos vizet, valamint mg egy kis rozslisztet vesznk (ez utbbit a "megszrshoz" fogjuk felhasznlni). A rozslisztet elkeverjk a fszerekkel, majd a vz s a mz hozzadsval az egszet sima masszv dolgozzuk. A ppet beletltjk egy nagy uborksvegbe, s letakarjuk egy tiszta ruhval. A kvetkez 72 rban naponta egyszer megkeverjk, s a tetejt beszrjuk liszttel. Ahogy a kovsz rik, a trfogata megtbbszrzdik, s jellegzetes savanyks illatot raszt. Ha az rs befejezdtt, az veget lezrhatjuk egy csavaros tetvel, gy a kovszt htszekrnyben is trolhatjuk. Ha belthat idn bell nem hasznljuk fel, akkor megprblhatjuk kmletesen (nem tl forr helyen) megszrtani s porr trni. gy eltarthatjuk s ksbb - langyos vz hozzadsval - jjleszthetjk.
|