Zsemle - egyszerű és finom
Hozzávalók: 2,5 dl víz, 45 dkg liszt, 1 tojás, 1 teáskanál só, 2 teáskanál cukor, 2,5 dkg vaj vagy margarin, 1 csomag szárított élesztő
Az egészet a gépbe rakjuk, megdagasztjuk és megkelesztjük (csak dagasztás-kelesztés programom).
Ha kész a tészta, akkor egy tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonlapot teszünk, és erre tesszük a tésztából formált kb. 10 db gombócot. Minden gombócot tenyérrel megnyomkodunk úgy, hogy egy kerek lepény formát kapjunk. (Úgyis megkel még, és így szebb lesz a zsemle)
Hagyjuk kelni ismét 15-20 percig. Utána vízzel megkenjük a tetejét és sütőbe tesszük. Közepesen meleg sütőben zsemleszínűre sütjük
Ötlet: Ha a sütő aljára egy másik tepsiben kb. 2-4 cm magasan vizet teszünk, majd így melegítjük be a sütőt és így is sütjük a pékárut, akkor sokkal finomabb lesz a héjja.
|