Élesztővel készült kenyér
Hozzávalók:
1 kg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csomag élesztő
1 dkg só
3-4 dl víz
A liszt közepébe öklünkkel kis mélyedést nyomunk. Az élesztőt belemorzsoljuk. Langyos vízzel és egy kis liszttel elkeverjük és megvárjuk, amíg felfut. Ízlés szerint fűszerezzük. Jól meggyúrjuk (kenyérsütőgéppel is lehet). A tésztának nem szabad sem ragadnia, sem túl száraznak lennie. Egy vastag ruhával letakarjuk és meleg helyen kb. 2 órát állni hagyjuk. A szépen megkelt tésztát még egyszer átgyúrjuk. Egy kivajazott formába vagy belisztezett szakajtóba tesszük és kelni hagyjuk. Sütés előtt vízzel megkenjük, ha szükséges, megvágjuk. A sütőbe egy vízzel telt edényt helyezünk és előmelegítjük. 35-40 percig, 190 ºC-on sütjük. A kenyér akkor sült meg, ha alul és felül megütögetve egyaránt kopog. A sütőből kivéve ismét megkenjük vízzel és egy rácsra tesszük hűlni.
|