Citromos-csokis kalács
Hozzávalók 50 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
2 ,5 dkg éleszto,
3-5 dl tej (amennyit felvesz),
4 tojássárgája,
10 dkg vaj vagy margarin,
egy csipet só,
1 csomag vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
3 evokanál citromlé,
20 dkg csokoládé
Az élesztot 2 dl langyos tejjel és egy teáskanál cukorral felfuttatjuk. Összekeverjük a tojást, vajat, maradék cukrot, sót, vaníliás cukrot, citromhéjat és levet, beleöntjük a felfuttatott élesztos tejet, majd beledolgozzuk a lisztet annyi tejjel, hogy lágy, de még dagasztható tésztát kapjunk. Jó sokáig dagasztjuk, minél több levego menjen bele. Végül alaposan eloszlatva belekeverjük az apróra tördelt csokit. Vannak, akik elkövetik azt a szörnyuséget, hogy mazsolát tesznek bele - BRRR! -, de mivel én utálom a mazsolát, ezért sosem tennék ilyet :o). Ha a sütoformát (vekni vagy kuglóf forma a legjobb) kivajaztuk, akkor akár keleszthetjük is benne. Langyos helyen, konyharuhával lefedve kb. a duplájára kell kelnie, ekkor forró sütobe tesszük. 5 perc múlva alcsonyra állítjuk a lángot és 30-40 perc alatt készre sütjük. Ha a közepébe szúrt ture már nem ragad tészta és a teteje is szép piros, akkor jó. Ha kicsit kihult, kiboríjuk a formából és tálaljuk. Forrón a legfinomabb!
|