Finom kalács
Hozzávalók 8 szelethez:
3,5 + 1 dl tej
2 kockacukor
3 dkg élesztő
8+2 dkg vaj/ margarin
50 dkg finomliszt + a formázáshoz
3 dkg cukor
3 + 1 tojássárgája
4 tojás
1 kávéskanál olaj
Előkészítés: Meglangyosítunk 3,5 dl tejet, ebből 1 dl-t átöntünk egy bögrébe, simára keverjük a kockacukorral és az élesztővel, meleg helyen felfuttatjuk. Felolvasztunk 8 dkg vajat/margarint, a maradék 2 dkg vajjal vastagon kikenünk egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Elkészítés: A lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a környezetéből annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú legyen (azaz kovászt készítünk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, konyharuhával letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc). A maradék 2,5 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot, 1 csipet sót, 3 tojássárgáját és az olvasztott vajat/margarint. Felét a lisztben kelt kovász tetejére öntjük, összekeverjük, majd a masszához adjuk a maradékot is, és addig dagasztjuk, amíg fényes, hólyagos nem lesz, és el nem válik az edény falától (egészen lágy tésztát kapunk). Tetejét megszórjuk egy kevés liszttel, letakarjuk, és ismét a kétszeresére kelesztjük (30-40 perc). A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 3 részre osztjuk, 55-60 cm hosszú rudakat sodrunk belőlük, és hármas fonással megfonjuk, a végeket összecsippentjük. Belefektetjük-kanyarítjuk a sütőformába úgy, hogy az összecsippentett végek alulra kerüljenek. A nyers tojásokat gondosan megmossuk, szárazra töröljük, vékonyan megkenjük olajjal, és belenyomkodjuk a tésztafonatba. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta csaknem kitölti a formát. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat). A tészta tetejét - a tojásokat nem! - megkenjük a maradék 1 tojássárgájával, és a forró sütőben 40-45 percig sütjük (ha nagyon pirulna a teteje, lazán befedjük alufóliával). A maradék 1 dl tejet felforrósítjuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből, és azonnal megkenegetjük-öntözzük a tejjel (ettől lesz foszlós!). A formában hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra csúsztatjuk, és konyharuhával letakarva hagyjuk egészen kihűlni. A húsvéti sonka mellé kínáljuk. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük!
Munka: kb. 30 perc
|