Fonott mazsolás kalács
50 dkg simaliszt
10 dkg cukor
6 dkg vaj
1 dkg só
1 tojás
2,25 dl tej
3 dkg élesztő
1 maroknyi mazsolaA mazsolát néhány órával korábban áztasd be, s a felhasználás előtt szűrd le. Az élesztőt morzsold el 2 dl tejben. A vajat olvaszd fel, hogy langyos legyen. Az átszitált lisztet dolgozd össze a cukorral, a vajjal, az élesztős tejjel, a sóval és a tojás felével. Ha a tésztát már simára gyúrtad, keverd hozzá a mazsolát is. Lefedve tedd 70 °C -os sütőbe, s ott keleszd (20-40 percig), amíg duplájára nem nő. Ekkor vedd ki, oszd három részre, mindegyikből formálj egy hurkát, s azokat letakarva pihentesd (szobahőmérsékleten) 10-15 percig. Végül - mint egy copfot - fond össze a három tésztacsíkot. A kalácsot tedd 70 °C -os sütőbe (takard le), s várd, hogy megint a duplájára nőjön, ekkor (vedd le a takarást) növeld a hőmérsékletet 150-180 °C-ra. Ha már negyed órája sül, akkor kend meg a maradék tojás és a maradék tej keverékével. A kb. 40-50 perces sütési idő alatt, ezt a fényezést még kétszer-háromszor ismételd meg.
|