Fonott kalács
Hozzávalók (1 kalács 6 személyre)
--------------------------------------------------------------------------------
60 dkg finomliszt 5 dkg Rama margarin 7 g száraz élesztő 1,5 kiskanál só 1 kiskanál cukor 4 dl tej a nyújtáshoz: liszt a tepsi kikenéséhez: vaj vagy margarin a tetejére: 1 evőkanál tej 1 tojássárgája
3 evőkanálnyi lisztet a margarinnal egy mély tálban elmorzsolunk. Ezután az élesztőt, a sót és a cukrot beleszórjuk. A tejet kézmelegre langyosítjuk és ráöntjük. A maradék lisztet hozzáadjuk, és fakanállal vagy háztartási gép dagasztófejével lágy tésztává dolgozzuk. Akkor jó, ha hólyagosodni kezd. Ha túl lágy lenne, egy kevés lisztet adunk még hozzá. A tésztából belisztezett deszkán cipót formálunk, és kézzel még egyszer jól átgyúrjuk, hogy kellően rugalmas legyen. Hogy meg tudjuk állapítani, jó állagú-e, végezzük el a rágógumi-tesztet, azaz csípjünk ki egy darabkát a tésztából, és nyomjuk össze a két ujjunkkal, majd húzzuk szét. Ha a tészta könnyen elszakad, dagasszuk még egy rövid ideig. Ha nem szakad el és úgy néz ki, hogy buborékot tudunk belőle fújni, mint egy rágógumiból, akkor jó. A tésztát egy mély, belisztezett tálba fektetjük, hogy legyen helye megemelkedni. Kendővel letakarjuk, és 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt duplájára nő. A kelés ideje természetesen függ a helyiség hőmérsékletétől. Ez egy hideg, száraz napon akár 30 perccel tovább is tarthat, melegben pedig hamarabb befejeződik. Kelesztés után végezzük el az ujjpróbát. A tésztába ujjunkkal mélyedést nyomunk, s ha az lassan emelkedik fel, a tésztánk jó. Ha gyorsan visszaugrik, hagyjuk még kelni, de ügyeljünk rá, nehogy túlkeljen. Egy gyúrólapot belisztezünk és a tésztát 3 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként kb. 30 centi hosszú rúddá hengergetjük. Ezeket egymás mellé fektetjük, a végüket összenyomjuk, s a szárakat, mint a copfot, befonjuk. Ha kész, ezeket a végeket összenyomjuk. A fonott kalácsot egy kikent tepsibe fektetjük. Kendővel lefedjük, és ismét 30 percig kelni hagyjuk. Ezután elvégezzük az előzőekben leírt ujjpróbát. Ha a tésztát jónak ítéljük, a tejjel simára kevert tojássárgájával megkenjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőbe toljuk. 20 percig sütjük. Ezután a tejes tojással ismét átfényezzük, majd további 10 percig folytatjuk a sütést. Eközben a kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Rácsra fektetve hagyjuk kihűlni.
|