Fonott kalcs
Hozzvalk (1 kalcs 6 szemlyre)
--------------------------------------------------------------------------------
60 dkg finomliszt 5 dkg Rama margarin 7 g szraz leszt 1,5 kiskanl s 1 kiskanl cukor 4 dl tej a nyjtshoz: liszt a tepsi kikenshez: vaj vagy margarin a tetejre: 1 evkanl tej 1 tojssrgja
3 evkanlnyi lisztet a margarinnal egy mly tlban elmorzsolunk. Ezutn az lesztt, a st s a cukrot beleszrjuk. A tejet kzmelegre langyostjuk s rntjk. A maradk lisztet hozzadjuk, s fakanllal vagy hztartsi gp dagasztfejvel lgy tsztv dolgozzuk. Akkor j, ha hlyagosodni kezd. Ha tl lgy lenne, egy kevs lisztet adunk mg hozz. A tsztbl belisztezett deszkn cipt formlunk, s kzzel mg egyszer jl tgyrjuk, hogy kellen rugalmas legyen. Hogy meg tudjuk llaptani, j llag-e, vgezzk el a rggumi-tesztet, azaz cspjnk ki egy darabkt a tsztbl, s nyomjuk ssze a kt ujjunkkal, majd hzzuk szt. Ha a tszta knnyen elszakad, dagasszuk mg egy rvid ideig. Ha nem szakad el s gy nz ki, hogy buborkot tudunk belle fjni, mint egy rggumibl, akkor j. A tsztt egy mly, belisztezett tlba fektetjk, hogy legyen helye megemelkedni. Kendvel letakarjuk, s 40 percig hagyjuk kelni. Ezalatt dupljra n. A kels ideje termszetesen fgg a helyisg hmrsklettl. Ez egy hideg, szraz napon akr 30 perccel tovbb is tarthat, melegben pedig hamarabb befejezdik. Keleszts utn vgezzk el az ujjprbt. A tsztba ujjunkkal mlyedst nyomunk, s ha az lassan emelkedik fel, a tsztnk j. Ha gyorsan visszaugrik, hagyjuk mg kelni, de gyeljnk r, nehogy tlkeljen. Egy gyrlapot beliszteznk s a tsztt 3 egyenl rszre osztjuk, majd egyenknt kb. 30 centi hossz rdd hengergetjk. Ezeket egyms mell fektetjk, a vgket sszenyomjuk, s a szrakat, mint a copfot, befonjuk. Ha ksz, ezeket a vgeket sszenyomjuk. A fonott kalcsot egy kikent tepsibe fektetjk. Kendvel lefedjk, s ismt 30 percig kelni hagyjuk. Ezutn elvgezzk az elzekben lert ujjprbt. Ha a tsztt jnak tljk, a tejjel simra kevert tojssrgjval megkenjk, s 200 C-ra elmelegtett stbe toljuk. 20 percig stjk. Ezutn a tejes tojssal ismt tfnyezzk, majd tovbbi 10 percig folytatjuk a stst. Ekzben a kalcsnak szp aranybarna sznt kell kapnia. Rcsra fektetve hagyjuk kihlni.
|