Csúcsos zsemle
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 lapos tk. só
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg élesztő
3 dl tej
fél mk. őrölt édeskömény
Az élesztőt elmorzsoljuk decinyi langyos tejben, pici cukorral, néhány percre félre tesszük, míg felfut. A liszteket egy tálban elkeverjük a sóval, az olvasztott vajjal, a cukorral,m ajd kovászt készítünk egy kis kényedésben. Amikor már buborékososdik a kovász, hízik a teteje, kedjük el a dagasztást a langyos tejjel. Ha pici marad belőle, jó lesz végül a kenéshez. Alaposan megdagasztjuk, majd pihenetetjük annyi ideig, míg a duplájára nem nő, ez lehet 1 óra is. Utána lisztezett deszkán átmozgatjuk, hengerré alakítjuk, s 10 egyenlő darabra szabdaljuk. Ezeket gömbölyítjük, majd kikent sütőlemezre, kellő távolságra helyezzük egymástól. Késsel legalább 1 cm mély keresztet vágunk a közepükbe. Meleg helyen kelesztjük duplájára, majd kenjük meg a maradék pici tejjel a tetejüket. Előmelegített sütőben 8-10 percig magas fokozaton, majd közepes lángon, 10-15 percig süssük, míg pirulni kezd.
|