Svájci kifli
Hozzávalók:
50 dkg búzaliszt
25 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg élesztő
2 tojássárgája
1 csapott tk. só
1,5-2 dl langyos tej
A vaj előkészítése: 20 dkg vajat, 10 dkg liszttel alaposan összemorzsoljuk, s amikor kellően sima már, tégla alakúra formázzuk, s hűtőszekrénybe tesszük 25 percre pihenni.
A tészta előkészítése: az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradék 40 dkg lisztben az 5 dkg valat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a sót. A liszt közepén kis mélyedésbe öntjük a felfuttatott élesztőt, kavarunk hozzá a lisztből egy kicsit, hogy pépes legyen. Langyos helyen pihentetjük, míg a kovász elkezd dolgozni. Ekkor a két tojást hozzáadjuk, s a maradék tejet is apránként. Alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. Ha már nem ragad a tészta, s nem túl puha, félre tehetjük pihentetni langyos helyen, letakarva 25 percre.
Az előkészített vaj becsomagolása: a langyos helyen megkelt tésztát deszkán kinyújtjuk. A hűtőből kivett vajat középre helyezzük, s a tészta mind a négy oldalát ráhajtjuk, teljesen becsomagoljuk a vajat. Ha az alsó tészta túl lisztes, nem fognak szorosan egymáshoz tapadni a szélek. Ezután az egészet 1 cm vastagra nyújtjuk, alakja téglalap legyen.
Hajtogatás: a felületet 3 egyenlő részre tagoljuk, melyet végony vonallal jelölhetünk is rajta. A felső felület most se legyen lisztes. A tészta jobboldali egyharmadát középre hajtjuk, majd a baloldali egyharmadot erre rá. A tésztát újra kinyújtjuk téglalap alakúra, majd egy felezővonalat húzunk középre. A jobboldali részt eddig behajtjuk, majd a baloldali részt is a felezővonalig hajtjuk. Eztuán, mintha egy könyvet becsuknánk, a két oldalt egymásra hajtjuk, s újra hűtőszekrénybe tesszük ihenni a tésztát 25-30 percre.
Amikor újra elővettük, kisodortjuk, majd harmadoljuk a felületét, s mégegyszer jobbról, balról behajtjuk. Ez az utolsó hajtogatás. Ezután ismét hűtőszekrényben pihentetjük 45-60 percet.
A kellő pihentetés után a tésztát kisodorjuk kb. 7 mm vastagra, majd 12 cm hosszú, egyenlő szárú háromszögekre felvágjuk. Először csíkokra, majd a csíkokat háromszögekre vágjuk, így praktikusabb. Ízlés szerint nagyobb kiflit is készíthetünk, csak nagyobb háromszöget kell kivágni a tésztából.
Süthetjük üresen, vagy töltelékkel.
A kifli felcsavarása mindig a szélesebb oldalról kezdődjön lazán, s az utolsó kis csücsük középen és felül legyen, majd szépen holdacska formára hajlítjuk. Sütőlemezre helyezzük, tojással vagy tejjel megkenjük, s még langyos helyen kelesztjük. Kenésnél arra vigyázzunk, hogy a vágott széleket hagyjuk ki lehetőleg, hogy szép levelesre süljön. Szórhatunk rá szezámmagot, ha szeretjük.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 15-20 perc alatt kész.
Tölthetjük mazsolával, túróval, aszalt gyümölccsel, keményebb lekvárral, pár kis kocka csokoládéval, nagyon sűrű pudinggal.
A tölteléket nem kell eltúlozni, nehogy kifolyjon.
|