Beforgatott zsemle
Hozzvalk:
15 dkg finomliszt
20 dkg tnklybza liszt
15 dkg rtesliszt
1 kzepes ftt, ttrt burgonya
8 dkg szraz pehelymix (lehet csak burgonyapehely is.)
2 dkg leszt
3,5 dl vz
1 tk. s
1 ek. vaj
1 kiskanl kenyrfszer
1 dl tej
pici cukor
Az lesztt kevs langyos, cukros vzbe belemorzsoljuk, egy, kt decis pohrban. A pehelymixet kt rval korbban beztatjuk az 1 dl tejben, hogy tpuhuljon kellkppen. Mikor felhasznlsra kerl, lecsorgatjuk rla a felesleges tejet. Egy mly tlban sszekeverjk a liszteket, belemorzsoljuk a ftt, ttrt burgonyt, a lecsurgatott pehelykeverket, a vajat, st, s a kenyrfszert. Kis mlyedst ksztnk a tl kzepben, s ide ntjk a felfuttatott lesztt. Szlrl kavarunk hozz kevsz lisztet, hogy tejfl srsg legyen, majd fellett megszrjuk mg kevske liszttel. Langyos helyen letakarjuk, s megvrjuk, mg a kovsz elkezd pezsegni, terjedni. 15-20 perc alatt ez megtrtnik. Utna a langyos vizet aprnknt a liszthez adagoljuk dagaszts kzben. Addig dagasztjuk, mg kzepesen kemny, rugalmas tsztt nem kapunk, mely nem ragad. Ekkor letakarjuk, langyos helyre tesszk, megkelesztjk. Utna lisztezett deszkra bortjuk, hengerr formljuk s 10 egyenl rszre osztjuk. A tsztadarabkkat meggmblygetjk, vzzel megkenjk, s egyenknt a szraz pehelymixbe forgatjuk, s a kikent stlemezre rakjuk, egymstl kb. 4 cm-re. Letakarjuk, s a dupljra kelesztjk, ez 20-30 perc is lehet. Elmelegtett stbe rakjuk, majd 10 perc utn a hmrskletet cskkentjk kzepesre, s addig stjk, amg kezd pirulni a teteje.
|