Beforgatott zsemle
Hozzávalók:
15 dkg finomliszt
20 dkg tönkölybúza liszt
15 dkg rétesliszt
1 közepes főtt, áttört burgonya
8 dkg száraz pehelymix (lehet csak burgonyapehely is.)
2 dkg élesztő
3,5 dl víz
1 tk. só
1 ek. vaj
1 kiskanál kenyérfűszer
1 dl tej
pici cukor
Az élesztőt kevés langyos, cukros vízbe belemorzsoljuk, egy, két decis pohárban. A pehelymixet két órával korábban beáztatjuk az 1 dl tejben, hogy átpuhuljon kellőképpen. Mikor felhasználásra kerül, lecsorgatjuk róla a felesleges tejet. Egy mély tálban összekeverjük a liszteket, belemorzsoljuk a főtt, áttört burgonyát, a lecsurgatott pehelykeveréket, a vajat, sót, s a kenyérfűszert. Kis mélyedést készítünk a tál közepében, s ide öntjük a felfuttatott élesztőt. Szélről kavarunk hozzá kevész lisztet, hogy tejföl sűrűségű legyen, majd felületét megszórjuk még kevéske liszttel. Langyos helyen letakarjuk, s megvárjuk, míg a kovász elkezd pezsegni, terjedni. 15-20 perc alatt ez megtörténik. Utána a langyos vizet apránként a liszthez adagoljuk dagasztás közben. Addig dagasztjuk, míg közepesen kemény, rugalmas tésztát nem kapunk, mely nem ragad. Ekkor letakarjuk, langyos helyre tesszük, megkelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk, hengerré formáljuk és 10 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabkákat meggömbölygetjük, vízzel megkenjük, és egyenként a száraz pehelymixbe forgatjuk, s a kikent sütőlemezre rakjuk, egymástól kb. 4 cm-re. Letakarjuk, s a duplájára kelesztjük, ez 20-30 perc is lehet. Előmelegített sütőbe rakjuk, majd 10 perc után a hőmérsékletet csökkentjük közepesre, és addig sütjük, amíg kezd pirulni a teteje.
|