Köményes kenyér
3 g szárazélesztõ vagy 1 dkg friss élesztõ, 20 dkg finomliszt, 20 dkg rozsliszt, 1
kiskanál só, 1 mokkáskanál cukor, 1 kiskanál õrölt köménymag, 3 dl író vagy langyos
víz.
Az élesztõt a dagasztóedénybe szórjuk vagy morzsoljuk, ráöntjük a kétfajta lisztet, a
sót, a cukrot, az õrölt köménymagot és az írót vagy a vizet. Jobb írót használni, mert
a rozskenyér enyhen savanykás ízet ez adja meg.
Ha nincs írónk, joghurtot is tehetünk a kenyérbe. Beállítjuk a WHITE BREAD
programot, és elindítjuk, vagy elõre programozzuk a készüléket.
Ha figyelni tudunk a készítési folyamatra, a kelés vége fele a kenyér tetejét
megkenjük feketekávéval és megszórjuk köménymaggal
|