Rozskenyér
5 dkg friss élesztõ, 35 dkg fehér rozsliszt, 15 dkg barna rozsliszt, 1 evõkanál olaj,
1 kiskanál cukor, 1 kiskanál õrölt köménymag, 2 kiskanál só, 3 dl langyos víz.
A kenyeret géppel dagasztjuk, de hagyományos módon, sütõben sütjük meg.
Elõször az élesztõvel 1 dl vízbõl, 1 kiskanál cukorból és 2 kiskanál lisztbõl kovászt
készítünk - meleg helyen felfuttatjuk (kb. 1/2 óra). A dagasztógép nagy edényébe
beletöltjük a többi hozzávalót, végül a kovászt. FRENCH BREAD, MANUAL
programon megdagasztjuk, majd lisztezett gyúrótáblára borítjuk, de elõzõleg
eltávolítjuk a dagasztókést. Megformáljuk a tésztát, és olajjal kikent magas falu
edényben vagy alufólia tálcán letakarva meg fel óra hosszat pihentetjük. A megkelt
tésztát vízzel megkenjük. A sütõ aljába forró vízzel telt edényt teszünk, s a kenyeret
240 °C-ra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük. Akkor tekinthetjük jónak, ha a
beleszúrt tûre mar nem ragad rá a tészta. Ha hirtelen barnulna, alufóliával
takarjuk le.
|