Kifli / guba recept
Kenyérsütõben: kb. 2 dl meleg tej mokkáskanál só 1 ek. porcukor 5 dkg olvasztott
vaj 0,5 kg liszt
Bekapcsolom a kenyérsütõt és beállítom dagasztásra!!!!! /Azért felkiáltójelezek, mert
ha normálra állítod, egyben megsüti kenyérnek. Ami nem baj, de nem is kifli :-)/ A
fenti sorrendben beleteszem a hozzávalókat és elindítom. Õ aztán bedagasztja,
megkeleszti és nekem mar csak az a dolgom, hogy deszkára borítva elosszam
háromba, vagy négybe a tésztát. Ha nagyobb kifliket akarsz, akkor háromba, ha
kisebbeket, akkor négybe. Amikkel épp nem dolgozom, betakarom folpackkal, hogy
ki ne cserepesedjen a tetejük. Nem art bekenni kis olvasztott zsiradékkal vagy kevés
olajjal. Megpróbálom kerekre és fél cm vastagra nyújtani a tésztadarabot és
sugarasan elvágom négy fele. (Lehet nyolcba is, akkor helyes kis kiflik lesznek.)
Formás kifliket hengerítek a körcikkekbõl és sütõpapírral bélelt sütõlemezre rakom jó
szellõsen, mert alaposan megkelnek. Kendõvel letakarva hagyom kelni legalább
duplájukra. Gyújtsd be a sütõt 3-4-es fokozaton és a kifliket süsd szép aranysárgára.
Kézi készítéssel: 50 deka liszt, egy csomag szárított élesztõ, vagy 3 deka élesztõ, 1
kanál porcukor, egy mokkáskanál só, 5 deka olvasztott vaj, kb. 2 dl tej.
Az élesztõt futtasd fel egy evõkanál liszt, két evõkanál langyos tej, valamint a
porcukor társaságában. A többi lisztet szitáld bele egy tálba, a tejet melegítsd meg.
Öntsd a megkelt élesztõt a liszthalom mélyedésébe, töltsd bele a tej felet, a sót és
dolgozd ki jól. Annyi tejet tégy csak bele, hogy könnyû legyen dolgozni vele.
Részletekben hozzádagasztod a langyos olvasztott vajat. Ha mar pöfékel, akkor kész.
Letakarod és meleg helyre teszed. Fel órai pihenés után lisztezett deszkán a
fentiekben leirt módon kifliket formázol ugyanúgy sütöd meg.
Nos, ebbõl a tésztából karácsony elõtt két nappal szoktam a mákos- túrós-
diósgubához is megsütni a rudakat. Karácsony estére kellõképpen meg is szikkad. (A
mai kiflikbõl a kémiai állagjavítók, és más adalékok miatt nem sikerül rendesen a
karácsonyi guba.) Annyi a különbség, hogy megkelés után ujjnyi vastag rudakat
sodrok belõle, miket a peremetlen tepsi hosszának megfelelõ hosszúságúra szabok. A
sütõpapírral belelt lemezen pihentetem 20-30 per- cet. Aztán megsütöm, mint a kiflit.
Ha megszikkadt, akkor 2-3 cm-es darabokra tordelem, szûrõbe teszem, ami alá egy
tálat teszek és forró tejjel leöntom. Betakarom, hogy a tej gõze is átjárja. Hagyom jól
lecsepegni. Lábasban vajat melegítek, (2 evõkanálnyit) ráteszem a leforrázott gubát
és összerázogatom, hogy ne ragadjanak össze.
Megdarálok 25 deka mákot, leszórom lábasban a tésztát vele, leöntöm 4-5 evõkanál
mézzel és óvatosan összekeverem. Lehet öt evõkanál cukorral összekevert 25 deka
túróval, vagy 25 deka darált/vagdalt cukros dióval is tálalni. Vagy sósan: 15 dkg
reszelt sajttal leszórni és a tányérokon sajtmártással leönteni. Jó étvágyat hozza!
Trükk: Ha lassabb tûzön sütöd, akkor már eleve szikkadt lesz, tehát nem kell várni a
felhasználással. DE!!! Ilyenkor nem alkalmas kiflinek.
|