Zalai kenyér
2 kg finomliszt, 30 dkg áttört, fõtt burgonya, 4 dkg élesztõ, 1-1,5 1 víz, 2 dkg só.
A langyos lisztet nagy tálba átszitáljuk, közepére mélyedést készítünk és a langyos
vízben eloszlatott élesztõt beleöntjük. Kevés lisztet ráhintünk és kovászt keverünk
belõle. Letakarjuk, meleg helyre tesszük, kelni hagyjuk. Ezután elkészítjük a langyos
sós vizet. A liszthez hozzátesszük a kihûlt, jól áttört fõtt burgonyát, és annyi sós vizet
öntünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Alaposan, erõsen dagasztjuk
addig, amíg kezünktõl és az edénytõl el nem válik. Ezután a tésztát meghintjük
liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és ha a helyiség nem elég meleg, egy tiszta
pokróccal is letakarjuk. 60 percen keresztül hagyjuk kelni. Ez idõ letelte után, és ha
megkelt a tészta, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk, hogy a gáz
eltávozzék, és kilisztezett két tepsibe tesszük. 30-40 percig hagyjuk kelni.
Elõmelegített, közepes erõsségû sütõben 1-1,5 órán át lassan sütjük. Mielõtt a sütõbe
tesszük, vízzel széles ecsettel bekenjük, és nagy pengéjû késsel 2-3 cm mélyen
bevágjuk. Mielõtt a kenyér megsült, kivesszük; vízzel bepermetezzük, és 5-10 percre
visszahelyezzük a sütõbe.
|