Zalai kenyr
2 kg finomliszt, 30 dkg ttrt, fõtt burgonya, 4 dkg lesztõ, 1-1,5 1 vz, 2 dkg s.
A langyos lisztet nagy tlba tszitljuk, kzepre mlyedst ksztnk s a langyos
vzben eloszlatott lesztõt belentjk. Kevs lisztet rhintnk s kovszt kevernk
belõle. Letakarjuk, meleg helyre tesszk, kelni hagyjuk. Ezutn elksztjk a langyos
ss vizet. A liszthez hozztesszk a kihûlt, jl ttrt fõtt burgonyt, s annyi ss vizet
ntnk hozz, hogy kzepesen kemny tsztt kapjunk. Alaposan, erõsen dagasztjuk
addig, amg keznktõl s az ednytõl el nem vlik. Ezutn a tsztt meghintjk
liszttel, tiszta konyharuhval letakarjuk, s ha a helyisg nem elg meleg, egy tiszta
pokrccal is letakarjuk. 60 percen keresztl hagyjuk kelni. Ez idõ letelte utn, s ha
megkelt a tszta, lisztezett gyrdeszkra bortjuk. tgyrjuk, hogy a gz
eltvozzk, s kilisztezett kt tepsibe tesszk. 30-40 percig hagyjuk kelni.
Elõmelegtett, kzepes erõssgû stõben 1-1,5 rn t lassan stjk. Mielõtt a stõbe
tesszk, vzzel szles ecsettel bekenjk, s nagy pengjû kssel 2-3 cm mlyen
bevgjuk. Mielõtt a kenyr megslt, kivesszk; vzzel bepermetezzk, s 5-10 percre
visszahelyezzk a stõbe.
|