Ünnepi kenyér (barhesz)
1,5 kg búzaliszt, 15 dkg fõtt burgonya, 2 dkg élesztõ, 3 szem kockacukor,
0,5 dl napraforgóolaj, langyos víz szükség szerint, 1 evõkanál só, mák vagy mandula.
A lisztet átszitáljuk, és mély tálba öntjük. Hozzáadjuk a kihûlt áttört fõtt burgonyát.
Jól összekeverjük a liszttel. A liszt közepén mélyedést képezünk, és a langyos édes,
sós vízben feloldott élesztõt beleöntjük. Lágy tésztát dagasztunk belõle, közben az
olajat is hozzáadjuk. A tésztát jól kidolgozva addig dagasztjuk, amíg a kézrõl és az
edény faláról le nem vált. Ezután 2 órán át meleg helyen letakarva kelesztjük. A
megkelt tésztát három részre osztjuk, megsodorjuk és fonatot készítünk belõle. A
megfonás után a tésztát lisztezett tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, a tetejét
tojássárgájával bekenjük és mákkal behintjük. Elõmelegített sütõben 50-60 percig
sütjük. Ízesíthetjük mandulával is úgy, hogy a mandulát hosszú csíkokra aprítjuk és
beleszúrjuk a nyers tésztába.
|