Túrós kenyér
1,5 kg finomliszt, 50 dkg tehéntúró, 7-8 dl tej, 6 dkg élesztõ, 2 dkg só, 10 dkg vaj,
1 tojássárgája, 3 szem kockacukor.
Az élesztõt cukros langyos tejben feloldjuk, és meleg helyen hagyjuk megkelni. A
lisztet mély tálba szitáljuk, a friss tehéntúróval jól elmorzsoljuk és a sót hozzáadjuk.
A megkelt élesztõt ráöntjük a lisztre és annyi langyos tejet öntünk rá, hogy lágy
tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, közben fokozatosan a tésztára öntjük az olvasztott
langyos vajat és simára dagasztjuk. Miután a dagasztást befejeztük a tésztát
letakarjuk, langyos helyen 30 percig kelesztjük, majd óvatosan átgyúrjuk. Ízlés
szerint formázzuk. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük; a tetejét megkenjük
tojássárgájával, 10-15 percig pihentetjük. Elõmelegített sütõben, közepes tûzön 50-60
percig sütjük.
|