Szójás kenyér
80 dkg búzaliszt, 20 dkg szójaliszt, 4 dkg élesztõ, 3 dkg cukor, 1 dkg só, 2 evõkanál
olaj, 5-6 dl víz.
Az élesztõt 1 dl tejjel, kevés cukorral, 2 evõkanál liszttel elkeverjük, meleg helyen 15
percig kelesztjük. Ezt követõen az átszitált langyos liszthez adjuk a sót és a maradék
cukrot, majd ráöntjük a megkelt élesztõt' és a vizet. Ezután elkezdjük a dagasztást.
Amikor a tészta kezd hólyagosodni, hozzáadjuk az olajat és a tésztába bedolgozzuk.
Ha kész, akkor a tésztát egy kilisztezett tálba tesszük és letakarjuk. 1 órán át langyos
helyen kelesztjük, majd nagyon óvatosan átgyúrjuk, ízlés szerint cipót formázunk
belõle. Zsírozott tepsibe helyezzük, 30 percig pihentetjük, majd elõmelegített sütõben
45-50 percig sütjük.
|