Sajtos barna kenyr
1 kg finomliszt, 10 dkg Graham-liszt, 10 dkg bzacsra, 5 dkg lesztõ, 3 evõkanl
mz, 4 dl 3:1 arny tej:vz keverk, 1,5 dkg s; kevs vaj, 10 dkg reszelt sajt,
l kvskanl õrlt kmny.
Az lesztõt mzes, langyos vizes tejben megkelesztjk. A liszteket nagyobb mretû
tlba szitljuk; sszekeverjk a bzacsrval, a sval, a sajttal s az õrlt
kmnymaggal. A megkelt lesztõt rntjk a lisztre, s a megmaradt tejes vzzel
kzepes kemnysgû tsztt dagasztunk. A dagasztst akkor fejezzk be, amikor a
tszta fellete mr sima s hlyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjk, azutn a
lisztezett gyrdeszkra bortjuk. Ktujjnyi vastagra nyjtjuk, sszetekerjk, hengert
kpeznk belõle. Ezutn kizsrozott, lisztezett formkba helyezzk, 45-50 percig
kelesztjk, majd olvasztott vajjal bekenjk, s elõmelegtett, kzepesen meleg stõbe
tesszk. A stsi idõ kb. 40-50 perc. Ha kmnyt nem tettnk a tsztba, akkor
megszrhatjuk darlt mogyorval, amit elõzõleg szezmmag õrlemnnyel
sszekevertnk. A klnbzõ zestõkkel jellegzetes aromj kenyereket kapunk.
|