Sajtos barna kenyér
1 kg finomliszt, 10 dkg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg élesztõ, 3 evõkanál
méz, 4 dl 3:1 arányú tej:víz keverék, 1,5 dkg só; kevés vaj, 10 dkg reszelt sajt,
l kávéskanál õrölt kömény.
Az élesztõt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretû
tálba szitáljuk; összekeverjük a búzacsírával, a sóval, a sajttal és az õrölt
köménymaggal. A megkelt élesztõt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel
közepes keménységû tésztát dagasztunk. A dagasztást akkor fejezzük be, amikor a
tészta felülete már sima és hólyagos. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, azután a
lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert
képezünk belõle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 45-50 percig
kelesztjük, majd olvasztott vajjal bekenjük, és elõmelegített, közepesen meleg sütõbe
tesszük. A sütési idõ kb. 40-50 perc. Ha köményt nem tettünk a tésztába, akkor
megszórhatjuk darált mogyoróval, amit elõzõleg szezámmag õrleménnyel
összekevertünk. A különbözõ ízesítõkkel jellegzetes aromájú kenyereket kapunk.
|