Rozskenyér parasztosan
80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg élesztõ, 1,5 dkg só, 6 dkg vaj vagy
margarin, 1 tojás, kevés tej, 5 dl meleg víz, 2-3 kanál étolaj.
2 dl langyos vízben, 10 dkg rozsliszttel az élesztõt elkeverjük. Ezután letakarva,
védett, langyos helyen 6-8 órán át kelni hagyjuk. Ha jól megkelt az élesztõ, akkor
mély tálba öntjük. Hozzáadjuk az átszitált liszteket, a sót és az olvasztott vajat vagy
margarint. Jól összekeverjük, fokozatosan hozzáadjuk a langyos vizet, és keverõvilla
segítségével nagyjából összedolgozzuk. A tészta további dagasztását kézzel
folytatjuk mindaddig, amíg az sima felületû nem lesz. Ezután 2 órán át kelni hagyjuk
meleg helyen, letakarva. Ez idõ letelte után a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára
borítjuk. Kettéosztjuk, lazán átgyúrjuk, cipót formázunk belõle és zsírozott, lisztezett
sütõlapra helyezzük. A cipók felületét kevés liszttel megszórjuk, 30-40 percig ismét
kelesztjük, majd a megkelt cipók felületét tejes tojással megkenjük. Elõmelegített
sütõben, közepes tûzön 45-50 percig sütjük. A kenyér felülete szép sárgásbarna lesz.
|