Rozskenyér búzacsírával
80 dkg finomliszt 20 dk rozsliszt, 20 dkg búzacsira 4 dkg élesztõ, 10 dkg
napraforgómag, 1,5 dkg só, 8 dkg vaj vagy margarin, 2-3 evõkanál étolaj, 1 tojás, 4-5
dl meleg méz, 1 evõkanál méz, 1,5 dkg só.
2 dl langyos vízzel 2 kanál lisztet, a mézet és az élesztõt összekeverjük, majd 20-25
percen át kelesztjük. A liszteket mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, a
tojást, az olvasztott vajat és az étolajat. Az egészet annyi langyos vízzel s a megkelt
élesztõvel dagasztani kezdjük, hogy közepes keménységû, inkább lágy tésztát
kapjunk. Meleg helyre tesszük és letakarva 60 percen át kelesztjük. Ha a tészta
megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán belegyúrjuk a napraforgómagot.
Ízlés szerint formázzuk és kizsírozott lisztezett tepsibe rakjuk. 40 percig ismét
kelesztjük. Sütés elõtt olvasztott vajjal megkenjük, késsel három-négy helyen
megvágjuk. Elõmelegített; közepesen meleg sütõben kb. 50-60 percig sütjük.
|