Petrezselyemzöldes és snidlinges kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztõ, 10 dkg vaj, 10 dk áttört, fõtt burgonya, 2 dkg só; az
élesztõ kelesztéséhez 2 szem kockacukor, 1 tojássárgája, 5-5 dkg vágott
petrezselyemzöldje és snidling.
A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk az áttört, fõtt burgonyát, a sót. Az élesztõt
langyos, cukros, kevés lisztes vízzel elkeverjük és hagyjuk megkelni. A kész kovászt
a liszthez öntjük, és langyos vízzel lágy tésztát dagasztunk, közben az olvasztott
vajat is hozzáadjuk.
45 percig letakarva a tésztát meleg helyen kelni hagyjuk. Miután megkelt, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és hozzáadjuk a "zöldeket". Ízlés szerint
formázzuk, 30 percig pihentetjük, tojássárgájával megkenjük, elõmelegített sütõben,
50-60 percig sütjük.
|