Paprikás fehér kenyér
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztõ, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só, 1 dkg
csemege pirospaprika.
Az élesztõt kevés langyos cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretû tálba öntjük
az étolajat, a sót, a maradék cukrot, a megkelt élesztõt és a paprikát, majd jól
összekeverjük. Az átszitált lisztet és a meleg (30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk,
és favillával elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhetõ a tészta,
kézzel folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan,
hogy közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan dolgozzuk
ki, hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a
tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Ez idõ letelte után a tésztát a tálból
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután
kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük. 35-0 percig meleg helyen tartjuk. Sütés
elõtt étolajjal megkenjük. Elõmelegített, közepes erõsségû sütõben 45-50 percig szép
barnára sütjük. A kenyeret köménymaggal, napraforgómaggal ízesíthetjük
|