rmny vkony kenyr
70 dkg bzaliszt, 20 dkg Graham-liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg bzacsra, 10 dkg vaj,
2 csomag szrtott lesztõ vagy 4 dkg friss lesztõ, 10 dkg szezmmag, 1 tojs, 1 dkg
s, 2-3 dl vz.
Langyos, lisztes cukros vzben a szrtott lesztõt feloldjuk, kelni hagyjuk s a lisztet,
a cukrot, a st, a bzacsrt, a vajat jl sszekeverjk, majd hozzadjuk a megkelt
lesztõt. Annyi vizet ntnk hozz, hogy j, kemny nyjthat tsztt kapjunk. Az
egszet lisztezett gyrdeszkra bortjuk s jl kidolgozzuk. Addig gyrjuk, amg a
tszta sima s fnyes nem lesz. Ha ragad a tszta, szrjuk meg liszttel. Ezutn a
tsztt zsrozott tlba helyezzk s a tetejt is megzsrozzuk. Letakarjuk s 1-1,5 rn
t kelesztjk. Miutn a tszta megkelt, lisztezett gyrdeszkra bortjuk. tgyrjuk
s 10-12 darabra vgjuk. Kis cipkat formzunk belõle 45 percig letakarva kelesztjk.
Ezutn a lisztezett gyrdeszkn megkelt kis cipkat 25-30 cm tmrõjû, nhny mm
vkonysg lapokk nyjtjuk, zsrozott stõlapra helyezzk, tojslvel megkenjk s
beszrjuk szezmmaggal. Elõmelegtett, kzepes meleg stõben 8-10 perc alatt
aranybarnra stjk. Akkor j a kenyr, ha felpuffadt. Nagyon kellemes zû.
klnleges kenyrfle.
|