Örmény vékony kenyér
70 dkg búzaliszt, 20 dkg Graham-liszt, 5 dkg cukor, 5 dkg búzacsíra, 10 dkg vaj,
2 csomag szárított élesztõ vagy 4 dkg friss élesztõ, 10 dkg szezámmag, 1 tojás, 1 dkg
só, 2-3 dl víz.
Langyos, lisztes cukros vízben a szárított élesztõt feloldjuk, kelni hagyjuk és a lisztet,
a cukrot, a sót, a búzacsírát, a vajat jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt
élesztõt. Annyi vizet öntünk hozzá, hogy jó, kemény nyújtható tésztát kapjunk. Az
egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk és jól kidolgozzuk. Addig gyúrjuk, amíg a
tészta sima és fényes nem lesz. Ha ragad a tészta, szórjuk meg liszttel. Ezután a
tésztát zsírozott tálba helyezzük és a tetejét is megzsírozzuk. Letakarjuk és 1-1,5 órán
át kelesztjük. Miután a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Átgyúrjuk
és 10-12 darabra vágjuk. Kis cipókat formázunk belõle 45 percig letakarva kelesztjük.
Ezután a lisztezett gyúródeszkán megkelt kis cipókat 25-30 cm átmérõjû, néhány mm
vékonyságú lapokká nyújtjuk, zsírozott sütõlapra helyezzük, tojáslével megkenjük és
beszórjuk szezámmaggal. Elõmelegített, közepes meleg sütõben 8-10 perc alatt
aranybarnára sütjük. Akkor jó a kenyér, ha felpuffadt. Nagyon kellemes ízû.
különleges kenyérféle.
|