Narancsos rozsos kenyér
80 dkg finomliszt, 15 dkg rozsliszt, 4 dkg
élesztõ, 2 dk cukor, 2-3 dl tej és víz 3:1
keveréke, 1 dkg só, 1 kávéskanál
köménymag, 1 evõkanál reszelt narancshéj,
kevés vaj.
Az élesztõt langyos, cukros tejes vízben
kelesztjük. Közben a liszteket mély tálba
szitáljuk, hozzáadjuk a köménymagot, a
reszelt narancshéjat és a sót, majd
összekeverjük. A megkelt élesztõt ráöntjük
a lisztre a tejes vízzel közepes keménységû
tésztát dagasztunk. Meleg helyen letakarva
45-50 percig kelesztjük. A megkelt tésztát
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán
átgyúrjuk, formázzuk, majd kizsírozott,
lisztezett tepsibe helyezzük. 40 percig
letakarva pihentetjük, majd olvasztott vajjal
megkenjük; Elõmelegített, közepesen meleg
sütõben 40-50 perc alatt szép pirosra sütjük.
|