Magyar komlós kenyér
2,5 kg teljes liszt, 2 marék morzsoltka, 1 csipet komlóvirág, 1 kávéskanál
köménymag, 1,5 1 langyos víz.
A morzsoltka készítése. A sütésre már kész tésztából kis zsemle nagyságú darabot
leveszünk, azt liszttel addig gyúrjuk, amíg tapadó morzsákká hullik szét: Tepsiben,
levegõn szárítjuk. Zacskóban felfüggesztjük. Kenyérsütés elõtt 16 órával bõ vízben
áztatjuk, és a kenyér kovászát ezzel készítjük el. Már az elõzõ este kovászolunk. A
kenyér készítése. 0,5 1 langyos vízbe este beáztatunk 2 marék morzsoltkát, 1 csipet
komlóvirágot, és 3-4 órát egyenletes melegben állni hagyjuk. A teljes lisztet
megszitáljuk, meleg helyen tartjuk, majd 3-4 .óra leteltével beágyazzuk a morzsókás
masszát, lefödjük liszttel, és tiszta konyharuhával jól betakarjuk. Reggel hozzáadjuk
az 1 liter langyos vizet, köménymagot és még annyi lisztet, amennyit felvesz.
Legalább 1 óra hosszat dagasztjuk, géppel 30 perc is elegendõ. Sót nem teszünk bele.
A tésztát olajjal kikent tepsibe tesszük. A kenyeret 160 °C-on, közepesen meleg tûzön
2-3 órán keresztül sütjük.
|