Magokkal ízesített kukoricakenyér
80 dkg finomliszt, 20 dk kukoricaliszt 4 dkg élesztõ, 2 evõkanál méz, 4 dl tej és víz 3:1
arányú keveréke, 1 dkg só, 2 kávéskanál zellermag, 1 kávéskanál zsálya,
1 mokkáskanál majoránna, kevés vaj.
Az élesztõt, langyos, mézes, tejes vízben megkelesztjük. A liszteket átszitáljuk, a
zellermagot, a zsályát, majoránnát és a sót hozzákeverjük. A megkelt élesztõt a
liszthez öntjük, és a maradék tejes vízzel kemény tésztát dagasztunk. Ha kész, cipót
formázunk belõle, és kivajazott, lisztezett tepsibe rakjuk, letakarva, meleg helyen 60
percig kelesztjük.
Ez idõ letelte után olvasztott vajjal bekenjük, éles késsel három helyen bevágjuk.
Elõmelegített sütõbe helyezzük, közepes tûzön 40-50 percig sütjük. Közben 2-szer
vagy 3-szor vízzel bepermetezzük.
|