Köményes búzakenyér
1 kg finomliszt, 10 dkg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 5 dkg élesztõ, 3 evõkanál
méz, 4 dl 3:1 arányú tejes víz, 1,5 dkg só, kevés vaj, kb. 1 mokkáskanál õrölt
köménymag.
Az élesztõt mézes, langyos vizes tejben megkelesztjük. A liszteket nagyobb méretû
tálba szitáljuk, összekeverjük a búzacsírával, a sóval és az õrölt köménymaggal. A
megkelt élesztõt ráöntjük a lisztre, és a megmaradt tejes vízzel közepes keménységû
tésztát dagasztunk. Letakarjuk, 30-40 percig kelesztjük, s ha kész, lisztezett
gyúródeszkára borítjuk. Kétujjnyi vastagra nyújtjuk, összetekerjük, hengert
képezünk belõle. Ezután kizsírozott, lisztezett formákba helyezzük, 40-50 percig
kelni hagyjuk, majd olvasztott vajjal bekenjük, elõmelegített, közepesen meleg sütõbe
tesszük. A sütési idõ kb. 50-60 perc. Ezt a tésztaalapot tovább ízesíthetjük. A megkelt,
kinyújtott tésztára ízlés szerint szórhatunk különbözõ összetételû
zöldségkeverékeket, sonkakockákat, amit reszelt sajttal kevertünk össze. Ha köményt
nem tettünk a tésztába, akkor megszórhatjuk darált mogyoróval, amit elõzõleg
szezámmag õrleménnyel összekevertünk. A különbözõ ízesítõkkel jellegzetes
aromájú kenyeret kapunk.
|