Korpás kenyér
1 kg teljes búzaliszt, 25 dkg fehér liszt, 1 dkg élesztõ, 2 dkg olaj, 2 dkg só, 8 dl víz.
A kétféle langyos lisztet átszitáljuk, nagyobb méretû tálban jól összekeverjük, a
közepébe mélyedést alakítunk ki, és beleöntjük a vízzel elõzõleg jól összekevert friss
élesztõt. Folyékony tésztát kavarunk a vizes élesztõbõl és a lisztbõl, majd kevés
lisztet hintünk rá azért, hogy a kelés közben ne képzõdjék kéreg. Ezután
konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 2 órán át kelesztjük. Ha jól megkelt a
kovász, azonnal folytatjuk a tésztakészítést. A kimért langyos vízben feloldjuk a sót,
és állandó keverés közben ráöntjük a lisztre, ezután kezdjük el a dagasztást, és addig
folytatjuk, míg a tészta szép sima nem lesz. Cipót formálunk belõle, 45 percig
kelesztjük, majd a tepsi méretétõl függõen egy vagy két darabban megsütjük. A
tepsit olajjal vagy vajjal kikenjük és belisztezzük. Ezután a tésztát 15-20 percig ismét
pihentetjük. Elõmelegített sütõben, közepes tûzön kb. 1-1,5 óráig sütjük. Szép fényes
lesz a kenyér, ha a felületét, amíg meleg, sós vízzel megkenjük
|