Kolbászos kenyér
1 kg finomliszt, 30 dkg szárazkolbász, 10 dkg zsír, 4 dkg élesztõ, 2 tojás, 2 dl tejföl, só,
tej, 1 dkg cukor.
Az élesztõt langyos, cukros tejben megkelesztjük. Közben az átszitált lisztet a zsírral
elmorzsoljuk. A tojást összekeverjük a tejföllel, beletesszük a megkelt élesztõt és a
sót. A lisztet az ízesített élesztõs tejföllel jól összedolgozzuk, ha nem elég puha a
tészta, tejet adunk hozzá. Állaga akkor jó, ha dagasztás közben leválik a kezünkrõl és
a felülete sima, fényes. Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük,
kinyújtjuk és rászórjuk a darált száraz kolbászt. Összehajtogatjuk, 25-30 percig
letakarva pihentetjük. Ezt háromszor megismételjük. 25-30 perces pihentetések után
kinyújtjuk, összehajtjuk. A végén vekni alakúra formáljuk, zsírozott, lisztezett tepsibe
tesszük és 25 percig ismét pihentetjük. Végül tojássárgájával megkenjük és
elõmelegített sütõben, közepes melegen 60 percen át sütjük. Kolbász helyett
ízesíthetjük a kenyeret darált töpörtyûvel, sonkával, pörkölttel: vagy löncshússal is.
|