Kolbszos kenyr
1 kg finomliszt, 30 dkg szrazkolbsz, 10 dkg zsr, 4 dkg lesztõ, 2 tojs, 2 dl tejfl, s,
tej, 1 dkg cukor.
Az lesztõt langyos, cukros tejben megkelesztjk. Kzben az tszitlt lisztet a zsrral
elmorzsoljuk. A tojst sszekeverjk a tejfllel, beletesszk a megkelt lesztõt s a
st. A lisztet az zestett lesztõs tejfllel jl sszedolgozzuk, ha nem elg puha a
tszta, tejet adunk hozz. llaga akkor j, ha dagaszts kzben levlik a keznkrõl s
a fellete sima, fnyes. Ezutn a tsztt lisztezett gyrdeszkra helyezzk,
kinyjtjuk s rszrjuk a darlt szraz kolbszt. sszehajtogatjuk, 25-30 percig
letakarva pihentetjk. Ezt hromszor megismteljk. 25-30 perces pihentetsek utn
kinyjtjuk, sszehajtjuk. A vgn vekni alakra formljuk, zsrozott, lisztezett tepsibe
tesszk s 25 percig ismt pihentetjk. Vgl tojssrgjval megkenjk s
elõmelegtett stõben, kzepes melegen 60 percen t stjk. Kolbsz helyett
zesthetjk a kenyeret darlt tprtyûvel, sonkval, prklttel: vagy lncshssal is.
|