Kárst (szegénykenyér)
1 kg kukoricaliszt, 25 dkg búzaliszt, 3 szem kockacukor, 3 dkg élesztõ, kevés só,
3 evõkanál napraforgóolaj, langyos víz. Az élesztõt langyos, cukros vízben
megkelesztjük. A kukoricalisztet átszitáljuk és mély tálba öntjük. A megkelt élesztõt,
a sót, a búzalisztet összekeverjük és annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy közepes
keménységû tésztát kapjunk. A tészta kidolgozása közben adjuk hozzá a
napraforgóolajat. Addig dagasztjuk a tésztát, amíg a kézrõl és a tálról egyaránt le
nem válik. Ezután kiolajozott tepsibe tesszük és 60 percig kelesztjük. A megkelt
tésztát elõmelegített sütõben, közepes tûzön 60 percig sütjük.
|