Káposztás kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg élesztõ, 2 evõkanál étolaj, 5-6 dl víz, 30 dkg pirított káposzta,
2 dkg só.
A lisztet kissé felmelegítjük. A közepén mélyedést képezünk, belemorzsoljuk az
élesztõt, langyos vízzel elkeverjük. Adunk hozzá kevés lisztet, letakarjuk, és meleg
helyen 30-40 percig kelni hagyjuk. Ez után hozzáadjuk a szép sárgára pirított
káposztát, a sót és annyi vizet, hogy közepes keménységû tésztát kapjunk. Addig
dagasztjuk, amíg az edény falától elválik, majd meghintjük liszttel, letakarjuk, és
meleg helyen 60 percig kelesztjük. Ez után lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán
átgyúrjuk. Ízlés szerint formázzuk. Kizsírozott tepsibe tesszük és 30-40 percig ismét
kelesztjük. A tészta felületét késsel megvágjuk, beolajozzuk, elõmelegített sütõben,
közepes melegen 50-60 percig sütjük
|