Ízesített finom kenyér
80 dkg finomliszt, 20 dkg búzacsíra, 4 dkg élesztõ, 2 evõkanál méz, 4 dl 3:1 arányú
tejes víz, 1 dkg só, 1 mokkáskanál õrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj; 5 dkg
mazsola, 5 dkg darabolt dió; kevés vaj, 1 dkg só, 1 tojás.
Langyos, mézes vizes tejben az élesztõt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk,
hozzáadjuk a búzacsírát, az õrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót
és a sót. Az egészet összekeverjük, majd a megkelt élesztõt ráöntjük és a vizes tejjel
kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe
rakjuk, 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha
duplájára nõtt. Ez idõ letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott
vajat csurgatunk rá és elõmelegített sütõben, közepes lángon 50-60 percig sütjük:
|