Húsvéti sonkáskenyér
80 dkg finomliszt, 3 dkg élesztõ, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg fõtt, ledarált füstölt
sonka, 3-4 dl tej, kevés só. Az élesztõt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig
kelesztjük.
Az átszitált langyos lisztet, az olvasztott vajat, a sót és a megkelt élesztõt a maradék
tejjel közepesen lágy tésztává összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a ledarált sonkát
és tovább dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. A tésztát cipóvá formáljuk, nagyobb
méretû tálba tesszük, letakarjuk és kb. 60 percig duplájára kelesztjük. A megkelt
tésztát óvatosan átgyúrjuk, két részre osztjuk, hosszúkásra formázzuk, 20-30 percig
pihenni hagyjuk. Közvetlenül sütés elõtt felületét tojássárgájával bekenjük, és
elõmelegített sütõbe téve megsütjük. A tetejét idõnként permetezzük meg vízzel. A
sütés ideje 60 perc. Nagyon különleges, finom kenyérhez jutunk. Felhasználhatjuk
szendvicsként, vajjal, vajkrémmel, ízlés szerint zöldpaprikával ízesítve. Hûtõben,
alufóliába csomagolva 2 hétig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig
tárolhatjuk.
|