Graham-kenyér burgonyával
40 dkg finomliszt, 50 dkg Graham-liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg burgonyapehely vagy
25 dkg fõtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 3-4 dl tej, tojássárgája, a tetejére lenmag.
A megszitált langyos liszt közepébe mélyedést képezünk, és beleöntjük a langyos
vízben feloldott élesztõt, majd letakarjuk és 60 percig kelni hagyjuk. Ha jó a kovász,
akkor ráöntjük a burgonyapelyhet, a sót, a maradék lisztet, az olvasztott vajat és tejjel
jól összedolgozzuk. Ezután a tésztát letakarjuk, 60 percig kelni hagyjuk. Ez idõ
(eltelte után átgyúrjuk, négy részre osztjuk és kisebb vekniket formázunk belõle,
kizsírozott tepsibe tesszük, 30 percig kelesztjük, közvetlenül sütés elõtt
tojássárgájával bekenjük, lenmaggal megszórjuk. Elõmelegített, közepesen meleg
sütõben 25-30 percig sütjük.
|