Graham-kenyér
1 kg Graham-liszt, 30 dkg fehérliszt, 4 dkg élesztõ, 10 dkg napraforgóolaj, kb.
mokkáskanál õrölt kömény (ízlés szerint), 2 dkg só, 1,2 1 víz.
Az élesztõt 2 dl langyos vízben jól feloldjuk, és 10-15 dkg liszttel tejföl sûrûségû
kovászt készítünk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjük. Közben a kétféle
lisztet megszitáljuk és az õrölt köményt hozzáadjuk. Amikor a kovász megkelt, a
liszthez öntjük, összekeverjük, a langyos sós vizet fokozatosan adagoljuk és
elkezdjük a dagasztást. Közben hozzáöntjük az elõre lemért napraforgóolajat és
simára dolgozzuk a tésztát. Fontos, hogy a tészta fakanállal könnyen keverhetõ
legyen. Akkor kapunk jó kenyeret, ha a tészta jó lágy. Az így elkészített tésztát 30
percig pihentetjük, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig
pihentetjük, elõmelegített sütõbe helyezzük, közepes erõsségen kb. 60 percig sütjük.
A sütõben hagyjuk kihûlni, hogy a kenyér teteje puha legyen
|