Fûszeres kenyér
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztõ, 2 dkg só, 2-3 dl feles
tej, 1 mokkáskanál szerecsendió, 1 kávéskanál bazsalikom.
Az élesztõt langyos, tejes cukros oldatban megkelesztjük. A lisztet nagyobb méretû
tálba szitáljuk, és a cukrot, az õrölt szerecsendiót, az õrölt bazsalikomot, a 4 egész
tojást és az olvasztott vajat belekeverjük. Ez után a megkelt élesztõvel és a szükséges
mennyiségû tejes vízzel közepes
keménységû tésztát dagasztunk. Ha kész,
konyharuhával letakarjuk, meleg helyre
tesszük, 1 órán át kelni hagyjuk. A megkelt
tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk,
átgyúrjuk, megformázzuk. Lisztezett
tepsibe rakjuk és 30 percre langyos helyre
tesszük. Ez után megkenjük olajjal, majd
elõmelegített sütõben 1 órán keresztül lassú
tûzön sütjük. Különleges, kellemes ízû
kenyér.
|