Francia farmerkenyér
3 dl víz, 5 dkg élesztõ, 2 dl tejföl, 1,6 l (kb. 90 dkg) finom- vagy kenyérliszt, 1 ek. olaj,
2 kk. só a nyújtáshoz: liszt a tepsi kikenéséhez: olaj
A vizet meglangyosítjuk, az élesztõt belemorzsoljuk és simára keverjük. A tejföllel, a
liszttel, az olajjal meg a sóval 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg helyen, letakarva kb.
40 percig kelesztjük. Belisztezett deszkára borítjuk, kettéosztjuk, könnyedén átgyúrva
hosszúkás cipókká formáljuk és kiolajozott tepsire fektetjük. További 30 percig
kelesztjük, éles késsel hosszában bevágjuk, majd elõmelegített sütõben, nagy lánggal
(220°C; légkeveréses sütõben 200°C ) kb. 30 percig sutjuk
|