Fokhagymás kenyér
50 dkg liszt, 1 dl tej, l,5 dl víz, cukor, 2 tojás, 10 dkg napraforgóolaj, 3 dkg áttört
fokhagyma, 1 evõkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál majoránna
(elhagyható), 1 mokkáskanál só.
Az élesztõvel, 1 dl langyos tejjel, kevés cukorral és kis mennyiségû liszttel kovászt
készítünk, 15-20 percig kelesztjük. Közben a tojásokat a meglangyosított vajjal, az
olajjal, a sóval és S dkg liszttel jól elkeverjük. Ezután összedolgozzuk a megmaradt
liszttel, a többi vízzel és a megkelt kovásszal. Ha befejeztük a dagasztást, a tésztát
konyharuhával letakarjuk és 60 percig kelesztjük, azután hozzáadjuk az áttört,
pépesített fokhagymát, a fûszereket, óvatosan átgyúrjuk és kivajazott, keskeny,
magas tepsibe helyezzük. A tészta tetejét tejjel bekenjük és széles pengéjû késsel
bevagdossuk. Elõmelegített, 220 °C-os sütõben 50-60 percig sütjük.
|