Finn cipócskák
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt, 4 dl (17-18 dkg) zabpehely, 1 kiskanál só, 7 dl víz,
3 evõkanál méz, 5 dkg élesztõ, 8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyérliszt a
nyújtáshoz: liszt a tepsi kikenéséhez: olaj
A rozslisztet meg a zabpelyhet összekeverjük, megsózzuk, majd 6 dl forrásban levõ
vízbe szórjuk. A tûzrõl lehúzzuk, megvárjuk amíg szobahõmérsékletûre hûl. A
maradék vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne, és az élesztõt
belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel együtt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg
helyen, letakarva 1 órán át pihentetjük. Utána belisztezett deszkára borítjuk,
hengerré formáljuk és 24 egyenlõ részre vágjuk. Zsemle formájúra gömbölyítjük,
majd kikent tepsire egymás mellé rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig
kelesztjük. Elõmelegített sütõben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütõben 200 °C)
kb. 15 percig sütjük.
|