Fehér kenyér különleges ízesítéssel
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mokkáskanál õrölt gyömbér, 3 dl tej, 1 dl meleg víz,
1 dkg só, kevés vaj, 4 dkg élesztõ.
Az élesztõt és az õrölt gyömbért langyos, cukros tejes vízben összekeverjük, 15-20
percig kelni hagyjuk. Közben a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót
és a megkelt gyömbéres élesztõt. Annyi tejet és vizet adunk hozzá, hogy a tészta
nagyon kemény és feszes legyen. Ha ragadós, akkor lisztezzük meg a tésztát. A tepsi
méretétõl függõen 2 vagy 3 részre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsírozzuk,
kilisztezzük, és a tésztát belehelyezzük. 1-l,5 órán át letakarva hagyjuk kelni. Ha
duplájára nõtt, akkor jó. Sütés elõtt olvasztott langyos vajjal megkenjük, és
elõmelegített sütõben közepes tûzön 45-50 percig sütjük. Sütés közben a kenyeret 2-
szer vízzel bepermetezzük. Ezt a tésztát nagyon jól lehet fagyasztani. Ha fagyasztani
akarjuk, kelesztés elõtt hosszúkásra vagy cipóra formázzuk és alufóliába csomagolva
helyezzük a fagyasztóba. Sütés elõtt 4-5 órával elõbb kivesszük a fagyasztóból és
meleg helyen megkelesztjük. Ezután ugyanúgy járunk el, mint a friss tésztánál.
|