Fehér kenyér gombával
Ha a fehér kenyér tésztáját gombával megtöltjük, nagyon kellemes készítményt
kapunk. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, majd
kétujjnyi vastagra nyújtjuk, és a gombás töltelékkel megkenjük. A megtöltött tésztát
60-70 percig kelesztjük, felületét a sütés elõtt tojásfehérjével bekenjük. Elõmelegített
sütõben, közepes erõsségû tûzön 60-80 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihûlni.
Frissen fogyasztva, felszeletelve teához kiváló ízû különleges étel. A gombás
kenyeret jól lehet fagyasztani, egyben vagy szeletelve. A felmelegített kenyeret rövid
idõn belül el kell fogyasztani, mert a gomba gyorsan romlik.
Gombás töltelék I. Hozzávalók: 50 dkg gomba, 5 dkg petrezselyemzöldje, 10-15 dkg
vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 1 dl étolaj, ízlés szerint majoránna, õrölt
bors, só, 3 tojássárgája. A gombát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A
hagymát megtisztítjuk és ledaráljuk. Az étolajat megmelegítjük és üvegesre pirítjuk
benne a hagymát, hozzáadjuk a gombát, megfûszerezzük. Ha a leve elfõtt,
hozzátesszük a paprikát és a petrezselyemzöldjét. Hagyjuk kihûlni. A hideg
gombához hozzákeverjük a tojássárgáját. Ezt a masszát rátöltjük a tésztára, óvatosan
összegöngyöljük és zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
Gombás töltelék II. Hozzávalók: 20 dkg gomba, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg
petrezselyemgyökér, 5 dkg karalábé, 10 dkg vöröshagyma, ízlés szerint õrölt
kakukkfû, õrölt bors, só, 5 dkg reszelt sajt, 10 dkg vaj. A zöldségféléket alaposan
megmossuk, megtisztítjuk, lereszeljük és 5 dkg vajon kevés vízzel puhára pároljuk. A
gombát, a hagymát megtisztítjuk, megmossuk, apróra vágjuk. A hagymát a vajon
üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a gombát. Ha a leve elfõtt, összekeverjük a puha
zöldségekkel; megfûszerezzük és hagyjuk az egészet kihûlni. Az így elkészített
gombához hozzáöntjük a reszelt sajtot, jól összekeverjük. A kinyújtott tésztára
terítjük, összegöngyöljük, zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük.
|