Fehér kenyér II.
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztõ, 4 dkg cukor, 4 dl meleg tej, 5 dkg étolaj, 2 dkg só.
Az élesztõt kevés langyos, cukros tejben megkelesztjük. Nagyobb méretû tálba
öntjük az étolajat, a sót, a maradék cukrot, és a megkelt élesztõvel jól összekeverjük.
Az átszitált lisztet és a meleg {30 °C-os) tejet fokozatosan adagoljuk, és favillával
elkezdjük a tészta kidolgozását. Amikor már nehezen kezelhetõ a tészta, kézzel
folytatjuk a dagasztást. A tészta állománya közepesen kemény legyen, olyan, hogy
közben húzogatni lehessen a tál egyik oldalától a másikig. Alaposan kidolgozzuk,
hogy felülete fényes, sima és hólyagos legyen. Ha ilyen, befejezzük a dagasztást, a
tésztát letakarjuk, 60-70 percig kelesztjük. Az idõ letelte után a tésztát a tálból
lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, ízlés szerint formázzuk. Ezután
kizsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük, 35-40 percig meleg helyen tartjuk. Sütés elõtt
étolajjal megkenjük. Elõmelegített, közepes erõsségû sütõben 45-50 percig szép
barnára sütjük.
|