Fehér kenyér I.
1 kg finomliszt, 4 dkg élesztõ, 4-5 dl víz, 2 dkg só, 5 dkg olaj, 1 dkg cukor, 1 ek tejpor
1 dl langyos vízben feloldjuk a cukrot, a tejport, és az élesztõt belemorzsoljuk. Meleg
helyen megkelesztjük. Az átszitált, langyos lisztet tálba öntjük, a sóval összekeverjük.
Ha az élesztõ megkelt, a tálban lévõ lisztre öntjük, és elõször nyomkodjuk, majd
apránként hozzáöntjük a vizet és az olajat, ezután simára dagasztjuk a tésztát. Cipót
formálunk belõle, konyharuhával letakarjuk és 45 percig kelni hagyjuk. Utána
óvatosan átgyúrjuk, és tetszés szerint tepsibe vagy sütõlapra helyezzük. 20-30 percig
pihentetjük, majd felületét tejjel bekenjük, és elõmelegített sütõben közepes erõsségû
tûzön 45-50 percig sütjük.
|