Búzakenyér szász módra
1 kg liszt, 2 dkg cukor, 3 dl tej, 1-1,5 dkg só, 5 dkg zsír, 4 dkg élesztõ, egy tojássárgája.
Az élesztõt langyos cukros tejben megkelesztjük. A lisztet átszitáljuk és meleg helyre
tesszük. A tejben feloldjuk a sót és, ráöntjük a lisztre. Összekeverjük, és hozzáadjuk a
megkelt élesztõt az olvasztott zsírt és addig dagasztjuk, hogy a tészta sima és
rugalmas legyen: Cipót formálunk belõle, felületét bezsírozzuk, és letakarva 1 órán át
kelesztjük. Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk és
30 percig pihentetjük. A tészta felületét tojássárgájával bekenjük, és elõmelegített
sütõben 40-50 percig szép pirosra sütjük
|