Búzakenyér
2 kg rétesliszt, 2 dkg élesztõ, 2 dkg só, langyos víz.
A lisztet mély dagasztótálba szitáljuk, a közepén mélyedést képezünk. Az élesztõt
5 dl langyos vízben feloldjuk és. beleöntjük a mélyedésbe. Kevés lisztet szórunk rá,
letakarjuk és 3 órán át kelesztjük. Közben a sót kevés vízben feloldjuk, a lisztre öntjük
és a megkelt élesztõvel összekeverjük. Majd annyi vizet adunk hozzá, hogy lágy
tésztát nyerjünk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta könnyûszerrel le nem válik a
kézrõl és hólyagos nem lesz. Az így elkészített tésztából veknit vagy cipót formálunk,
amit lisztezett tepsibe teszünk, 60 percig hagyjuk kelni, és 220 °C-os forró sütõben
60 percig sütjük.
|