Burgonyás kenyér II.
50 dkg liszt, 50 dkg rozsliszt, 2 dkg élesztõ, 10 dkg margarin, 5 dkg cukor, 1 dkg só,
10 dkg fõtt áttört burgonya, 4-5 dl tej.
A burgonyát megfõzzük, melegen áttörjük a kétféle langyos átszitált liszttel, sóval,
cukorral összekeverjük és tálba tesszük. Közben az élesztõt langyos cukros tejben
megkelesztjük, és a lisztre öntjük. A többi tejet is hozzáadjuk és jól összekeverjük,
majd az olvasztott margarint ráöntjük, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem
nyerünk. Cipót formálunk belõle, letakarjuk, langyos helyen 1 órán át kelesztjük. A
megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és könnyedén átgyúrjuk. Ízlés szerint
formázzuk, kivajazott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, 30 percig kelesztjük és
elõmelegített sütõben 50-60 percig sütjük.
|